DÜZENLİ EGZERSİZ YAPMANIN 10 YOLU


1. Hoşlandığınız bir egzersiz yapmalısınız. Kendinize spor malzemeleri almak veya bir spor salonuna kayıt olmak zorunda değilsiniz! İşte hoşunuza gidebilecek tavsiyeler; ağırlık kaldırmak, yürümek, koşmak, bisiklete binmek, tenis oynamak, aerobik yapmak. Saat kaç olursa olsun, hava kötü olsa bile bu egzersizleri yapmalısınız.
2. Farklı insanlarla vakit geçirmelisiniz. Sosyal olmayı seven biriyseniz arkadaşlarınızla birlikte egzersiz yapabilirsiniz. Örneğin akşam yemeğinden sonra tempolu yürüyüş sizin için oldukça keyifli olabilir. Eşinizle birlikte bir egzersiz programı hazırlayarak, sizin koçunuzmuş gibi hareket etmesini rica edebilirsiniz. Birlikte her sabah kondisyon hareketleri, enerji harcamanızı sağlayan çeşitli egzersizler yapabilirsiniz. Eğer şehir dışında olursa saatinizi erken bir saate kurup sabah yürüyüşü yapabilirsiniz.
3. Egzersiz yapmanın vücudunuza olan yararları anlatmakla bitmeyecek kadar çoktur. Arkadaş çevrenizdeki kişiler ve aile üyeleriniz egzersiz yapmanın artık kişiliğinizin bir parçası olduğunu öğrenmeli ve "bugün egzersiz yapmasan olmaz mı" diyerek bıraktırma çabalarına girmemeliler.
4. Egzersiz gözünüzü açtıktan sonra yaptığınız ilk şey olmalıdır. Çünkü günün ilerleyen saatlerinde yapmak zorunda olduğunuz ya da yapmak isteyeceğiniz bir dizi iş olacaktır ve bu egzersiz yapmayı ihmal etmenize neden olabilir. Sabah erken kalkmaktan hoşlanmıyor olabilirsiniz ancak bazı şeyleri denemeden göremezsiniz. Bir hafta boyunca erken kalkmayı deneyerek bunu öğrenebilirsiniz. Egzersiz, ve ardından güzel bir duş güne enerji dolu başlamanızı sağlar. Evinizde egzersiz yapma şansı bulamıyorsanız gideceğiniz spor salonunun iş yerinize yakın olmasında yarar vardır.
5. İşinizden eve giderken de egzersiz yapma şansınız var. İşten çıkar çıkmaz hemen eve gitmeyin, zor yolları deneyin. Sakin yollar sizi motive eder. Eve gittikten sonra üzerinizi değiştirin ve egzersiz yapmaya devam edin.
6. Kendinizi aşırı yorgun hissettiğiniz zamanlarda bile egzersiz yapın. Egzersiz yaptıktan sonra kendinizi çok daha iyi hissettiğinizi göreceksiniz. Derin nefes alın, oksijen daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Egzersiz bir süre sonra sizin için mutluluk ve neşe kaynağı olacaktır.
7. Aktivitelerinizi kaydedin. Sizin için önemli olan şeyleri bir yere not edin. Böylece yaptığınız egzersize ne kadar zaman ayırdığınızı görebilirsiniz. Bazı insanlar bunu oyun olarak bile yapıyor. Koştuğunuz mil ve süreyi her seferinde daha da artırın.
8. Gelişim sinyallerinin farkında olun. Daha formda göründüğünüzü bilmek harika olabilir. Kilo verdiğinizde eskisinden daha neşeli olabilirsiniz.
Diğer gelişim sinyalleri ise; Daha iyi uyuyabilmek, düşünebilmek, enerjik olabilmek, arkadaşınızın eşyalarını taşırken kaslarınızın ağrımaması, kalp atışlarınızın düzenli olması, kolesterol, kan basıncı, kemik sağlamlığı ve kan şekeri gibi genel sağlık sorunlarının bulunmaması nedeniyle doktorunuzun tebrik etmesi olarak sayılabilir.
9. Köpekle veya hızını ölçebileceğiniz bir aletle yürüyün. Zevkli bir yürüyüş için zamanınız yoksa üç defa 10'ar dakikalık egzersiz yapmak günde 30 dakikanızı egzersize ayırmanızı sağlar. Günde en az 10.000 adım atmalısınız. Günlük ortalama adım sayınızı hesaplayın, her gün 300 adım daha fazla yürüyün. Adım sayınız her hafta daha da yükselecek.
10. Kendinizi ödüllendirin. Egzersiz sonrasında yatağınıza uzanarak kendinizi ödüllendirebilirsiniz ya da belli bir kiloya ulaştığınızda alışverişe çıkıp kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak güzel kıyafetler alabilirsiniz.