HIZLI YEMEK ŞİŞMANLATIYOR!

Araştırmalara göre, çok hızlı yemek yemek, mide kanseri riskini 5,4 kat, yemekleri çok sıcak yemek 3,3 kat, tadına bakmadan yiyeceklere tuz eklemek 4,2 kat artırıyor…
Tıbbi Onkoloji Derneği İkinci Başkanı Şuayip Yalçın’ın Antalya Belek’te düzenlenen 3. Tıbbi Onkoloji Kongresi’nde sunduğu araştırma, mide kanseri ve beslenme alışkanlıklarıyla ilgili ilginç sonuçları ortaya çıkardı.
Mide kanseri teşhisi konmuş yetişkin bireylerin yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi için yapılan araştırma kapsamında, mide kanseri teşhisi konulmuş 106 kişiden oluşan çalışma grubu ve aynı sayıda kontrol grubuyla görüşüldü. Hastaların yüzde 55.7’sinin mide kanseri olduğu saptanmadan önce mide hastası olduğu saptandı. Bu kişilerin yarısında yüzde 50.9′unda gastrit, yüzde 44.1′inde de ülser olduğu belirlendi.
Araştırmada, çok hızlı yemek yemenin mide kanseri riskini 5,4 kat, yemekleri çok sıcak yemenin 3,3 kat artırdığı, yemeklerin aşırı tuzlu yenilmesinin, tuzsuz yenilmesine oranla mide kanseri riskini yüksek derecede yükselttiği ve sofrada tadına bakmadan yiyeceklere tuz eklemenin de mide kanseri riskini 4,2 kat artırdığı ortaya çıktı.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER, SOĞAN VE SARIMSAK RİSKİ AZALTIYOR
Araştırma sonuçlarına göre, gün aşırı tuzlu ayran tüketenler, tüketmeyenlere oranla 1,8 kat daha fazla risk altında. Tuzlu tereyağını sık kullananlar, fazla tüketmeyenlere oranla 1,5 kat, gün aşırı tuzlu çekirdek tüketenler de 1,3 kat daha çok risk taşıyor. Her gün tüm öğünlerde turşu tüketmek ise mide kanseri riskini 7 kat artırıyor.
Her öğün şeker tüketenler, tüketmeyenlere göre 3 kat, haftada 1-2 kez hamur tatlılarını tercih edenler, etmeyenlere göre 7,5 kat daha fazla risk taşırken, kolalı içecekler 3,4 kat, gazlı içecekler 6 kat mide kanseri riskini artırıyor. Aşırı kırmızı et tüketimi de mide kanseri riskini artırıcı besin olarak belirlenirken, işlenmiş bir et ürünü olan sucuğu haftada 1-2 kez tüketmenin de hastalık riskini 3 kat yükseltiyor.
Öte yandan, yeşil yapraklı sebzeler, soğan ve sarımsağı sık tüketmek ise mide kanseri riskini düşürüyor.
Araştırma sonucunda, turşu, salamura yiyecekler ve hazır çorba gibi çok miktarda tuz içeren yiyeceklerden uzak durmak, tuzsuz peynir tüketmek, şeker ve şekerli yiyecekleri mümkün olduğunca az tüketmek de mide kanseri riskini azaltmanın en pratik yolu olarak gösteriliyor.
Japon araştırmacılar, yemeğini hızlı yiyenlerin şişmanlama ihtimallerinin diğerlerine nazaran 3 kat fazla olduğunu ortaya koydu.
LONDRA – Günümüzde insanların yoğun çalışma hayatları sebebiyle yemek molalarına ayıracakları fazla zamanları olmaması nedeniyle, “fast food” tüketimi büyük bir artış göstermiştir. Geleneksel yemek alışkanlıklarının azalmasıyla bir sorun halini alan şişmanlığa, hızlı yemek yeme alışkanlığının katkıda bulunduğuna ilişkin araştırma kapsamında 30 ile 69 yaşları arasındaki 3 binden fazla Japona nasıl yemek yedikleri soruldu.
Sonuçları İngiliz Tıp Dergisi’nde yayımlanan araştırma, ne kadar ya da ne yendiğinin değil yeme tarzlarının obeziteye nasıl yol açtığına ışık tutuyor.
Araştırmayı yapan Osaka Üniversitesi’nden Hiroyasu ve meslektaşları, soru sorulan 3 bin kişinin yarısından fazlasının hızlı yemek yeme alışkanlığı olduğunu gözlemledi. Hızlı yemeyenlerle karşılaştırıldığında, hızlı yemek yiyen erkeklerin şişmanlama ihtimalleri yüzde 84 çıkarken, kadınlarda bu oran iki katını bulabiliyor. Yemeklerini bir çırpıda yemelerinin yanı sıra tıka basa doyana kadar yemeğe meyilli kişilerin şişmanlama ihtimalleri ise 3 katı fazla oluyor.
Uzmanlar, “hızlı yenince mideden tokluk sinyali beyne gidene kadar mide çoktan tıka basa doluyor, bu yüzden de hızlı yemek şişmanlatıyor” diyor. Uzmanlar bu nedenle eski insanların “her lokmanın 40 kez çiğnenmesi gerek” sözünü hatırlatıyor.