İÇECEKLERİN KALORİ DEĞERLERİ



Yararlı içecek listesi dendiğinde akla gelecek ilk içecek sudur. Aslında, ufak şikayetlerden, osteoporoz (kemik erimesi) gibi ciddi rahatsızlıklara kadar pek çok hastalıkta bağışıklık sistemimize destek olacak su dışında içecekler de var. Hangi içeceğin hangi hastalıkları önlediğini merak ediyorsanız buyurun yazımızı okuyun.

Yağlı Süt
İştah keser ve osteoporoza karşı korur. Sağlıklı bir öğünün içermesi gereken değerlere sahip olduğu, yani karbonhidrat, protein ve küçük miktarda yağdan oluştuğu için vücut tarafından yavaş bir şekilde emilir ve uzun süre tok tutar. Ayrıca, kan şekerini dengelediğinden, ani açlık krizleriyle karşılaşma oranınız düşer. Süt, vücudunuzun kalsiyum alması için en uygun kaynaktır, çünkü D vitamini içerir. Ayrıca, vücutta yağ depolanmasına engel olur. Araştırmalar, kalsiyumun hücrelerde yağ depolanmasına neden olmadığını, tam tersine, hücrelerin yağ yakmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu sayede hedeflediğiniz kiloya daha kolay ulaşabilmenizi sağlıyor.
Kalori değeri: 225 gramda 120



Yeşil Çay
Osteoporoz, kanser ve kalp hastalıkları riskini düşürür. Yeşil çayın içeriğinde bol miktarda flavonoit ve polifenol maddeleri bulunmaktadır. Bu doğal antioksidanlar hücreleri kansere yol açabilecek maddelerden korur ve vücuttaki serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olarak tümör büyümelerini engeller. Ayrıca damarları rahatlatarak kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar ve kalp krizini tetikleyebilecek pıhtılaşmaları önler. Yeşil çay aynı zamanda flüorür içerir, bu da diş ve kemikleri güçlendirir.
Kalori değeri: 0

Sodyumlu Domates Suyu
Farklı kanser türlerine karşı korur. İşlenmiş domates suyu, akciğer ve mide kanseri riskini azalttığı bilinen antioksidan likopen açısından en zengin kaynak olarak bilinir. Aynı zamanda pankreas, kolon, yemek borusu ve göğüs kanserlerine karşı koruma görevini üstlenir. Likopen, ciğerleri ve kalbi oksidatif zararlara karşı korur, kardiyovasküler hastalıklarla savaşmaya yardımcı olur.
Kalori değeri: 170 gramda 31

Sıcak Çikolata
Ruh halinizi iyileştirir, kalp hastalıklarına karşı korur. Çikolata serotonin üretimini arttırır, bu madde de genel ruh halimizi düzenleyerek bizi keyiflendirir yani mutluluk hormonunun salgılanmasını sağlar(depresyon serotonin miktarının düşük olmasıyla ortaya çıkar). Kakao ayrıca polifenol yönünden de zengindir, bu da hücreleri, iyi kolesterol seviyesini düşüren oksidatif zararlara, yani kalp krizi riskine karşı korur. Kalori değeri: ev yapımı sıcak çikolatanın 225 gramında 195, toz halinde sıcak çikolatanın 225 gramında 115

Nane Çayı
Kramp ve hazımsızlık gidermekte üstüne yoktur. Nanenin spazm giderici özelliği vardır. Nane çayı kasları gevşeterek ağrı ve kasılmalara engel olur. Yemeğin daha kolay sindirilmesini sağlar.
Kalori değeri: O

Soya Sütü
Kalp hastalıkları riskini azaltır. Soya sütü çözünebilir lifler ve soya proteini içermektedir. Bu da kötü kolesterol, yani trigliserit seviyesini düşürür, kardiyovasküler hastalık riskini azaltır. İnek sütü yerine soya sütü içecekseniz, A ve D vitaminleri ve kalsiyumla zenginleştirilmiş olanını tercih etmeye çalışın. Yalnız dikkat, soya göğüs kanseri riskini arttırabilen fitoöstrojen içermektedir. Ailenizde bu hastalığı geçirmiş biri varsa, soya sütünü doktorunuza danışmadan kullanmayın.
Kalori değeri: 225 gramda 81

Kızılcık Suyu
Diş eti hastalıklarına karşı koruma sağlar. Araştırmalar, kızılcık suyunda bulunan anti bakteriyel maddelerin, idrar yolu enfeksiyonlarıyla savaştığı kadar periodontal (diş eti) hastalıklara karşı da koruma sağladığını öne sürüyor. Uzmanlara göre, kızılcık suyu bakterilerin diş etine yapışmasını engel oluyor. Ancak, pek çok beslenme uzmanının, içeriğindeki şeker miktarından dolayı meyve suları konusunda tüketicileri uyardığını unutmayın: Günde bir bardaktan fazla içmeyin ve aldığınız ürünün tamamen doğal olmasına dikkat edin. Aldığınız ürün meyve sulu bir içecek veya kokteyl olmasın.
Kalori değeri: 225 gramda 140

Portakal Suyu
Katarakt ve kansere karşı koruma sağlayan portakal suyu aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir. En iyi C vitamini depolarından biridir. Çok güçlü bir antioksidandır ve körlüğe yol açabilen katarakttan akciğer kanserine kadar pek çok hastalıktan korunmanızı sağlar. C vitamini hücrelerin kansere dönüşmesine sebep olan oksidatif zararları önleme özelliğine sahiptir. Vücudun enfeksiyonlarla daha etkin mücadele etmesini sağlar. Bu arada bir de kemikleriniz güçlensin isterseniz, kalsiyumla zenginleştirilmiş portakal suyu tüketebilirsiniz.
Kalori değeri: 225 gramda 115