YAŞLILIKTA KİLONUN ZARARI


Yaşlılarda şişmanlık; enfarktüs, felç, hipertansiyon, tip-2 diyabet, osteoartrit ve çeşitli kanser türleri için risk faktörüdür. Bu yüzden şişmanlık ileriki yaşlarda şakaya gelmez
Aşırı şişmanlık (obezite), yaşlandığınız da hayati bir sorun haline gelebiliyor. Kalp, kanser, şeker gibi hastalıklar için risk teşkil ediyor. Hastalık ve ölüm oranında artışa neden olmasının yanında fonksiyonel kapasiteyi azaltır ve sağlık harcamalarında artışa yol açıyor. İnsülin direnci ve hipertansiyon oluşması sonucunda diyabet ve kalp-damar hastalıklarına yatkınlık artıyor. Karaciğer yağlanması nedeniyle siroz gelişebilir. Birçok kanser türü, osteoartrit, psikolojik hastalıklar ve erken ölüm belli başlı komplikasyonlardır. Yaşlılarda şişmanlık hareketliliği azaltır, düşme olaylarını takiben kırıklarda artışa neden olabilir.
UYKU APNESİNİ ARAŞTIRIN
Solunum kapasitesindeki azalma daha da kötüye gidebilir. Boyun bölgesindeki aşırı yağlanma uyku sırasında baskı oluşturarak obstrüktif uyku apnesine neden olabilmektedir. Gürültülü horlama ve gün boyu aşırı uykulu olma hali tanıda önemli kriterlerdir. Genel olarak yaşlanmış olan insanın yaşam kalitesi azalır. Şişmanlık sonucu, özellikle eklemlere aşırı yük biner ve dejeneratif artrit durumu kötüleşir. Deri hastalıkları yaygındır. Ter ve deri salgıları artar, bunun sonucu mantar ve bakteriyel deri enfeksiyonları riski yükselir. Yine şişmanlık; kolit, polikistik over, gut, derin ven trombozu ve birçok kanser türlerine yatkınlığı artırıyor. Önyargılı olma, kötü beden imajı ve kendine olan saygı ile güvenin kaybolması gibi nedenler; şişman yaşlılarda da sosyal, ekonomik ve psikolojik açıdan sorunlara neden olabilmektedir.
Belinizi ölçerek işe başlayın
Şişmanlığın saptanması, en basit anlamda beden kitle indeksi ve bel çevresi ölçümü ile yapılabilmektedir. Kan basıncı, açlık kan şekeri ve lipidlerinin incelenmesi destekleyici verilerdir. Bel çevresinin erkeklerde 102 cm, kadınlarda 88 cm`in üzerinde olması aşırı yağlanmanın göstergesidir. Beden kitle indeksi sınıflandırmasına göre hafif şişman ve şişman olan bireylerde, bel çevresi ölçümlerinin de kullanılması tip 2 diyabet, hipertansiyon ve koroner kalp hastalığı riski arasındaki ilişkiyi daha iyi tanımlamaktadır.